Multifunctionele Renovatiestudie - Oostduinlaan 75

Centacon B.V. heeft verschillende herontwikkelingsmogelijkheden bestudeerd voor het voormalige Shellgebouw gelegen aan de Oostduinlaan in de Haagse wijk Benoordenhout.  Centacon heeft met name twee scenario’s uitgewerkt waarbij enerzijds een residentiële optie werd bestudeerd en anderzijds een kantoorvariant grondig werd geanalyseerd. Tevens is voor beide opties onderzoek gedaan naar de verduurzaming van het gebouw om zo het label BREEAM EXCELLENT te behalen. 

Wat betreft de residentiële optie werden er drie functies gecombineerd in een fraai en coherent geheel waarbij de transitie van een kantoorgebouw naar een residentieel gebouw centraal stond. In samenwerking met een gezondheidscentrum, een centrum voor seniorenhuisvesting en een sport- en fitnesscentrum werd een renovatie voorzien waar het gebouw een totaal nieuwe bestemming kreeg dat aan de (sociale) noden van deze tijd beantwoordt. Op deze wijze werd een nieuwe symbiose gecreerd tussen het 65 meter hoge gebouw en de groene en statige wijk waarin het zich bevindt.

Wat betreft de kantooroptie werd in samenspraak met een nieuw op te richten internationale instelling de mogelijkheid bestudeerd om het gebouw helemaal te renoveren waarbij het moest voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en de specifieke vereisten van deze internationale instelling. Met deze optie bevestigt het gebouw de aansluiting met de Internationale Wijk van Den Haag.

Type: 
Multifunctionele renovatiestudie – Transitie kantoor-wonen
Locatie: 
Den Haag, Benoordenhout, Oostduinlaan 75
Grootte: 
Ca. 38.700 m² verhuurde vloeroppervlakte
Periode: 
2010 - 2013
Architect/partners: 
Dick van Gameren architecten B.V. (Actueel: Mecanoo Architecten)
Ontwikkelaar: 
Centacon B.V.
Eigenaar: 
Voormalig: Immobilien Beteiligungs- und Vertriebsgesellschaft (IBV)